Vind een geschikte dakdekker uit de buurt

Overzicht van alle dakdekkersbedrijven per stad

Betonnen dakpannen

Denk jij erover na om voor betonnen dakpannen te kiezen, dan is het aan te raden om je hier goed in te verdiepen en om verschillende opties te overwegen. Onderstaand bieden wij je in ieder geval handige informatie voor als jij meer te weten wilt komen over betonnen dakpannen.

Hoe worden betonnen dakpannen gemaakt?

Betonnen dakpannen worden gemaakt op basis van een mengsel van verschillende elementen. Zo bevatten deze dakpannen cement, zand en eventuele toeslagstoffen. Mocht jij willen kiezen voor een extra stevigheidslaag, dan kan dit ook. Zo kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om de dakpannen te bedekken met een speciale coating. Dit zorgt voor extra bescherming tegen mossen, vuil en algen. Mocht jij deze dakpannen willen laten leggen, dan kan dit vrij snel gaan. 

Wat kosten betonnen dakpannen?

Op het moment dat je overweegt om betonnen dakpannen aan te schaffen is het natuurlijk ook belangrijk om je goed te verdiepen in de prijs. Aan te raden is om de dakpannen door een professional te laten plaatsen. Dit werk vereist namelijk een hoop kennis en ervaring. Kies je ervoor om een expert in te schakelen, dan weet je zeker dat de dakpannen foutloos geplaatst worden. Het laten plaatsen van de dakpannen kost gemiddeld gezien tussen de 30 en 45 euro per vierkante meter. Hierbij hebben we het over de prijs inclusief BTW. 


De kostprijs van dakpannen wordt bepaald op basis van verschillende factoren. Zo bepaalt men dit op basis van het aantal vierkante meters, het type dakpan, maar natuurlijk ook het type dak.

Het onderhoud

Aan te raden is om je betonnen dakpannen geregeld schoon te laten maken. Doe je dit niet, dan kan er mos op de dakpannen groeien. Dit zorgt ervoor dat je dak er minder fraai uit komt te zien. Tevens kan dit er ook voor zorgen dat je dak na verloop van tijd beschadigd. Laat jij je dak periodiek reinigen, dan ziet je dak er een stuk beter uit, tevens voorkom je zo extra kosten die beschadigingen veroorzaken.


Het laten reinigen van je dak kan je het beste overlaten aan een professionele partij. Zij hebben de beschikking over professionele middelen en kunnen jou het beste en het snelste helpen. Men reinigt de dakpannen met een hogedrukspuit met vuilfrees. Hierbij wordt er van boven naar beneden gewerkt. Dit zorgt er namelijk voor dat er geen water terechtkomt onder de pannen. 

De voor- en nadelen

Op het moment dat je betonnen dakpannen aan wilt schaffen is het aan te raden om de voor- en nadelen goed door te nemen. De kans dat je een goede keuze maakt is dan in ieder geval een stuk groter. Onderstaand hebben we zowel de voordelen als de nadelen voor je opgesomd.

De voordelen

  • Betonnen dakpannen zijn snel te plaatsen;

  • Deze dakpannen zijn perfect maatvast en vormvast;

  • De prijs-kwaliteitsverhouding is uitstekend. Zo zijn deze bijvoorbeeld goedkoper dan kleidakpannen;

  • Kies je voor platte betonpannen, dan is het goed om te weten dat deze zeer geschikt zijn voor moderne architectuur.

De nadelen

  • De levensduur is minder lang ten opzichte van kleipannen. Deze dakpannen gaan gemiddeld gezien zo’n 35 tot 50 jaar mee;

  • Betonnen dakpannen verouderen sneller ten opzichte van bijvoorbeeld kleidakpannen;

  • Deze dakpannen zijn vrij gevoelig voor mosvorming. Mocht je dit willen voorkomen, laat dan een coating aanbrengen.