Dakgoten
Vrijwel elk huis heeft ze wel. Vaak heb je er ook bijna geen omkijken naar, maar toch zijn ze wel erg belangrijk. Als je geen dakgoten hebt, kan het namelijk veel ellende met zich meebrengen. Dit geldt ook als je niet goed voor je dakgoten zorgt. Zo kunnen verstopte dakgoten leiden tot lekkages. Verder zijn er een heleboel verschillende soorten dakgoten, allemaal met eigen voordelen en nadelen.
Soorten dakgoten
In Nederland is de meest gebruikte dakgoot de bakgoot. Een bakgoot zul je dan ook vaak tegenkomen en kun je herkennen aan de platte bodem, verticale randen en een rechthoekige vorm. Ze worden gemaakt in allerlei soorten materialen, zoals pvc, aluminium en zink. Een mastgoot is een andere soort dakgoot. Deze zul je juist kunnen herkennen aan de wat meer ronde vorm. Deze ronde vorm zorgt ervoor dat de kans op verstoppingen erg klein is in mastgoten. Daarnaast kun je ook nog kiezen voor kilgoten, zakgoten en verholen goten. Kortom, er is meer dan genoeg keuze als het aankomt op dakgoten.
Belang van dakgoten
Vrijwel iedereen weet dat het belangrijkste doel van een dakgoot is om regenwater af te voeren. Dit gebeurt door middel van dakgoten centraal, waardoor het beter af te voeren is. Als je dakgoot echter verstopt raakt, kan het water dus niet meer door je dakgoten afgevoerd worden en zal het een andere weg moeten vinden. Dit zal dan bijvoorbeeld via de muren van jouw woning gebeuren. Hierdoor kan er lekkage ontstaan en kan er op langere termijn zelfs schimmel gaan groeien op je woning. Dit is uiteraard niet wenselijk en daarom is het zeer belangrijk om je dakgoten goed schoon te houden.
Voor- en nadelen per dakgoot
Hiervoor is al even kort gezegd wat voor soorten dakgoten er zijn. Deze hebben allemaal eigen voor- en nadelen. Deze zullen hieronder op een rijtje worden gezet.
De bakgoot:
Dit is een goedkope optie en is hierdoor ook makkelijk te herstellen als er schade door is opgelopen. Verder is het zeer onderhoudsvriendelijk en is de montage vaak erg snel.
Een nadeel is echter dat deze ietsje minder flexibel is dan andere dakgoten, zoals bijvoorbeeld de mastgoot.
De mastgoot:
Ook deze dakgoot is een goedkope optie. Verder is hij erg stevig en door de ronde vorm is de kans op verstoppingen vrij klein. Hierbij geldt ook weer dat de montage vaak snel en eenvoudig is.
Wel is de mastgoot vaak wat minder onderhoudsvriendelijk.
De kilgoot:
Ideaal voor schuine vlakken. De kilgoot is daarnaast ook onderhoudsvriendelijk en heeft minder kans op lekken.
Deze is echter wel wat lastiger te monteren. De kans is dan ook aanwezig dat je last zult hebben van lekkage bij een slechte montage.
De zakgoot:
Wordt geplaatst tussen twee hellende daken en kan heel veel water opvangen en afvoeren.
Deze wordt niet echt meer gebruikt en is daardoor ook moeilijk te maken. Ook wordt het vaak alleen in zink of kunststof gemaakt.
De verholen goot:
Wordt voornamelijk gebruikt rondom dakkapellen en is ook bijna niet te zien.
Daarentegen is het wel een dakgoot die moeilijk te bereiken is als je het wilt schoonmaken bijvoorbeeld.