Dakdekkers in de regio

Vind snel en gemakkelijk bedrijfsgegeven

Dakpannen

Dakpannen zijn beschikbaar in twee verschillende soorten, namelijk keramische en betonnen dakpannen, maar wat is nu het verschil? En wat zijn de voordelen van zowel betonnen als keramische dakpannen?

Betonnen dakpannen

Deze dakpannen worden ook wel sneldakpannen genoemd en worden het meest gebruikt in de praktijk. Dit komt omdat de dakpannen goedkoper zijn dan de keramische dakpannen. De betonnen dakpannen worden gemaakt van een mengsel dat bestaat uit zand en cement.


Het grote voordeel van deze dakpannen is dat ze leverbaar zijn in zowel vlakke als gegolfde dakpannen. De vlakke dakpannen worden in de dagelijkse praktijk ook wel tegelpannen genoemd en hebben over het algemeen een zijdelingse sluiting, dan wel een kopsluiting. Deze sluiting is van belang als het gaat om de waterdichtheid van een dak.


Een van de grootste voordelen van betonnen dakpannen is dat ze voorzien zijn van coating. Door deze coating kunnen algen en mos zich minder snel hechten aan het dak waardoor de levensduur van het dak bevorderd wordt. 

Betonnen dakpannen, de voordelen

Niet voor niets zijn betonnen dakpannen de meest gekozen dakpansoort in de praktijk. Dit komt voornamelijk omdat:

  • Betonnen dakpannen goedkoop in aanschaf zijn;

  • De dakpannen zijn bestand tegen UV-stralen en zijn tevens vorstvrij;

  • Hebben een lange levensduur die kan oplopen tot wel 30 jaar;

  • Het is eenvoudig om de dakpannen af te werken.

Prijs van betonnen dakpannen

De prijs is afhankelijk van een aantal parameters zoals afmeting, type dakpan en de kwaliteit van het beton. Daarnaast speelt de specialist die de dakpannen gaat plaatsen ook een rol in het bepalen van de prijs. Gemiddeld zullen de kosten tussen de €25,- en €45,- per vierkante meter liggen.


Keramische dakpannen

Het is ook mogelijk om te kiezen voor keramische dakpannen, die ook wel kleidakpannen worden genoemd. Deze dakpannen worden gemaakt van rivierklei. Net als de betonnen dakpannen zijn de keramische dakpannen leverbaar in zowel een vlakke of gegolfde uitvoering. Naast deze traditionele modellen zie je in de praktijk steeds vaker dat er grote modellen worden gekozen omdat deze sneller te leggen zijn.


Het grote voordeel van keramische dakpannen is dat het een natuurlijke uitstraling heeft en dat de dakpannen zijn voorzien van een glazuurlaag. Deze glazuurlaag beschermt de dakpannen tegen vuil, mossen en algen. Daarnaast kunnen keramische dakpannen een andere kleur krijgen door het spuiten van een laagje verf/coating.

Keramische dakpannen, de voordelen

Keramische dakpannen hebben een aantal voordelen, namelijk:

  • De dakpannen hebben een natuurlijke uitstraling;

  • De keramische dakpannen zijn geglazuurd waardoor ze bestendig zijn tegen vuil, mossen en algen;

  • Een lange levensduur van ongeveer 50 jaar.

Prijs van keramische dakpannen

De prijs van keramische dakpannen hangt sterk af van de afmeting, de vorm van de dakpan en kwaliteit van de mix. Daarnaast wordt de prijs ook bepaald door de specialist die de dakpannen gaat plaatsen. Gemiddeld zullen de kosten van keramische dakpannen liggen tussen de €35,- en €70,- per vierkante meter.

Voor welke keuze ga jij?

Ben jij benieuwd met welke kosten jij rekening moet houden als het gaat om het plaatsen van betonnen of keramische dakpannen? Vergelijk dan online gratis diverse aanbieders met elkaar zodat je voorzien bent van alle noodzakelijke informatie.