Vind een geschikte dakdekker uit de buurt

Overzicht van alle dakdekkersbedrijven per stad

Dakpanplaten

Daken heb je in allerlei soorten en maten. Zo heb je hellende daken en platte daken, maar zijn er ook allerlei verschillende soorten materialen waarmee je een dak kunt beleggen. In Nederland zul je vaak zien dat er gewerkt wordt met dakpannen. Het komt echter ook betrekkelijk vaak voor dat er eigenlijk dakpanplaten op een dak liggen, maar dat je niet goed ziet dat dat zo is. Een dak met dakpanplaten lijkt namelijk ongelooflijk veel op een dak waar allemaal enkele dakpannen op liggen.

Wat zijn dakpanplaten?

De allereerst vraag die je je dus kunt stellen bij dakpanplaten is wat het nou precies is. Eigenlijk zegt het wordt al ongeveer wat het inhoudt. Het zijn namelijk platen met dakpannen erop. Waar je normaal gesproken veel ziet dat mensen losse dakpannen op hun dak hebben liggen, kun je er dus ook voor kiezen om dakpanplaten te laten leggen. Vaak worden dakpanplaten gemaakt van gegalvaniseerd staal, aluminium of kunststof. Verder hebben dakpanplaten zeker wel wat voordelen.

Voordelen van dakpanplaten

Er zijn flink wat voordelen te benoemen aan dakpanplaten.

  • Zo zijn dakpanplaten erg licht. Dit zorgt ervoor dat het makkelijker te leggen is, maar het leent zich dus ook uitstekend voor daken waar niet zoveel gewicht op kan komen te liggen.

  • Het is zeer gemakkelijk om te kiezen voor geïsoleerde dakpanplaten. Als je dus op zoek bent naar een mooi dak, maar je ook graag wilt investeren in een duurzame wereld, dan kan isolatie precies zijn waar je naar op zoek bent. Met geïsoleerde dakpanplaten maak je dan een uitstekende keuze.

  • Een ander voordeel gaat om de prijs van dakpanplaten. Er zijn namelijk erg veel verschillende soorten manieren om je dak te laten bedekken, maar vaak betaal je daar betrekkelijk veel geld voor. Dakpanplaten zijn over het algemeen een goede optie als je een beetje wilt letten op je budget.

  • Als je het liefst zo min mogelijk last hebt van de werkzaamheden die aan jouw dak gedaan worden, dan zijn dakpanplaten ook uitstekend. Het gaat immers om relatief grote stukken oppervlak, waardoor er vaak veel minder tijd nodig is om jouw dak te leggen.

  • Ook niet onbelangrijk is de levensduur van dakpanplaten. Als ze goed worden gelegd, kun je al gauw zo’n 20 tot 50 jaar genieten van een goed dak.

Nadelen van dakpanplaten

Het lijkt nu dus misschien wel alsof dakpanplaten perfect zijn voor iedereen. Toch kan het zo zijn dat je beter voor iets anders kunt kiezen.

  • Zo is het bijvoorbeeld lastig om om obstakels heen te werken. Grote platen laten namelijk niet zoveel ruimte over voor schoorstenen, dakkoepels en dakkapellen. Het is echter wel vrijwel altijd mogelijk om te kiezen voor dakpanplaten, maar het kan wat meer tijd kosten.

  • Als je niet zou kiezen voor geïsoleerde dakpanplaten kun je bijvoorbeeld last krijgen van condensvorming onder de dakpanplaten. Ook zou je meer last van geluid kunnen hebben als je voor niet geïsoleerde dakpanplaten zou kiezen.

Of dakpanplaten dus een goed idee zijn voor jou, hangt er maar net vanaf, maar het kan zeker een uitstekende optie zijn.