Vind een geschikte dakdekker uit de buurt

Overzicht van alle dakdekkersbedrijven per stad

Draagkracht berekenen

Het kan best handig zijn om te weten hoeveel jouw dak kan dragen. Of je nu van plan bent om je dak opnieuw te laten dekken met een ander materiaal, of als je misschien zonnepanelen op je dak wilt laten aanbrengen, het is dan belangrijk dat je iemand de draagkracht van je dak laat berekenen.


Gelukkig is dit lang niet zo moeilijk als dat misschien werkt, omdat er allerlei manieren zijn om gemakkelijk te kunnen benaderen wat de precieze draagkracht van je dak zal zijn. Enkele factoren die een rol spelen bij de draagkracht van jouw dak zijn onder ander de steilheid van het dak en het materiaal waar jouw dak van gemaakt is.

Betondak of een houten dak

Over het algemeen kun je vaak wel stellen dat men een betondak of een houten dak heeft. Met een betondak hoef je je vaak niet zoveel zorgen te maken over de draagkracht van je dak. De kans is dan erg groot dat je er vrij gemakkelijk van alles en nog wat op kunt laten leggen, zonder dat er problemen van zult ondervinden.


Bij een houten dak kan het echter wel wat lastiger zijn en dan is het goed om wat voorzichtiger te werk te gaan. Hierbij kun je dan vaak kijken naar de dikte en lengte van de balken om ongeveer te weten wat de draagkracht van jouw dak is.

Wat zou je op je dak aan willen laten leggen?

Er zijn veel verschillende mogelijkheden als het aankomt op wat je kunt doen met je dak. Zo is hiervoor al even gezegd dat je wellicht zou willen investeren in zonnepanelen. Deze moeten dan natuurlijk wel veilig en goed geplaatst kunnen worden op jouw dak. De draagkracht van je dak speelt hierbij dan ook een grote rol.


Zonnepanelen zijn echter niet heel erg zwaar, dus de kans is groot dat het daarbij wel goed gaat. Je kunt er echter ook voor kiezen om een groendak te nemen. Hiermee tover je je dak als het ware om in een waar groen paradijs. Je kunt je echter wel voorstellen dat dit een stuk zwaarder zal zijn dan een zonnepaneel.

Hoeveel moet je dak kunnen dragen voor een groendak?

Dit hangt heel erg af van wat voor soort groendak je zou willen laten leggen. Er zijn tegenwoordig namelijk ongelooflijk veel soorten groendaken te krijgen, waardoor er eigenlijk voor iedereen wel een goede optie tussen zit. Hieronder zetten we er een aantal op een rijtje:

Type dakDraagkracht
Lichtgewicht groendakOngeveer 40 kg per vierkante meter
GrasdakRond de 170 kg per vierkante meter
KruidendakRond de 120 kg per vierkante meter
SedumdakOngeveer 80 kg per vierkante meter

Dit zijn allemaal gemiddeldes, dus je moet er rekening mee houden dat je dak soms ietsje meer moet kunnen dragen. Als je je immers bedenkt dat het dak al dat groen moet kunnen dragen, maar ook a het water dat nodig is om je groendak levend te houden, kun je je wel voorstellen dat dat flink wat kan wegen.