Vind een geschikte dakdekker uit de buurt

Overzicht van alle dakdekkersbedrijven per stad

Lessenaarsdak

Denk jij erover na om voor een lessenaarsdak te kiezen, maar ben je eerst op zoek naar wat handige informatie? Dan is het goed dat je op deze pagina bent beland. Op deze pagina gaan we je namelijk precies uitleggen wat een lessenaarsdak nou eigenlijk is. Tevens gaan we het hebben over de voordelen, maar ook over de nadelen. Dit zal er uiteindelijk voor moeten zorgen dat jij een weloverwogen keuze moet kunnen maken.

Wat is een lessenaarsdak nou eigenlijk?

Wanneer we het hebben over een lessenaarsdak, dan hebben we het over een dak dat slechts uit een enkel dakvlak bestaat. Dit is bijvoorbeeld ook het geval bij een plat dak. Verschil tussen een plat type en een lessenaarsdak is echter dat de laatste variant een hellende constructie heeft, dit is meestal zo’n 15 graden. Dat het lessenaarsdak slechts uit een enkel dakvlak bestaat is een groot verschil vergeleken met het klassieke zadeldak bijvoorbeeld. Zo’n klassieke variant heeft namelijk twee symmetrische dakvlakken


Kies je voor een woning met een lessenaarsdak? Dan zal een zijde van het dak erg hoog zijn en de zijde aan de andere kant juist erg laag zijn. Dit type wordt echter niet alleen op woningen geplaatst. Dit zien we bijvoorbeeld ook vaak terugkomen bij tuinhuizen, blokhutten of bij een serre.

De voordelen

Mensen kiezen natuurlijk voor dit type vanwege de voordelen, dit zijn er namelijk een hoop en deze hebben we onderstaand voor je opgesomd:


  • Een groot voordeel aan dit type dak is dat het maar een dakgoot nodig heeft om regenwater op te vangen en natuurlijk weer af te voeren. De dakgoot bevindt zich aan de onderzijde van het dak, deze valt dus een stuk minder op dan bij klassieke daken en dit ziet er over het algemeen een stuk minder mooi uit. 

  • Dat dit type slechts een dakgoot heeft zorgt er ook voor dat het water een stuk gemakkelijker wordt afgevoerd, hierdoor zijn je onderhoudskosten ook een stuk lager.

  • Mocht jij voor deze variant kiezen, dan krijg je een dak met een prachtige moderne, maar ook karakteristieke uitstraling. Tevens kan je dankzij deze variant heel wat creatieve richtingen op, op het moment dat je een woning aan het ontwerpen bent. In de meeste gevallen zorgt dit voor een luxe uitstraling.

  • Ben jij iemand die veel lichtinval belangrijk vindt? Dan is dit type zeer geschikt voor jou. Met dit daktype kan je namelijk voor extra lichtinval zorgen. De lange zijde van de woning biedt namelijk de mogelijkheid om grote ramen te plaatsen. Hoe mooi is dat?

De nadelen

Ieder type heeft natuurlijk niet alleen maar voordelen, zo zijn er vrijwel altijd nadelen en dat is bij dit dak ook het geval, echter zijn het er niet veel. Onderstaand hebben we de nadelen voor je opgesomd:


  • Kies je voor dit dak, dan heb je minder ruimte aan de korte kant van dit dak. Zo heb je aan de aan de lange kant juist grote kamers en aan de korte kant kleine kamers.

  • Een ander nadeel aan dit type is dat de kamers in de woning onder dit dak een stuk sneller verwarmen dan bij andere daken.