Vind een geschikte dakdekker uit de buurt

Overzicht van alle dakdekkersbedrijven per stad

Mansardedak

Mocht jij je al een tijdje afvragen wat een mansardedak precies is en wat de voor- en nadelen precies zijn? Dan gaat dit artikel jou verder helpen. In dit artikel gaan we je hier namelijk alles over vertellen. Laten we beginnen met wat een mansardedak nou eigenlijk precies is.

Wat is een mansardedak?

Wanneer we het over deze variant hebben, dan hebben we het over een dak waarbij het onderste gedeelte van het dakvlak steiler is dan het gedeelte helemaal bovenaan bij de nok. Doordat er sprake is van geknikte dakvlakken wordt dit in de volksmond ook wel een gebroken dak genoemd, de term Franse kap komt overigens ook regelmatig naar voren wanneer men het heeft over dit dak. Dit is echter niet het enige waaraan je dit type kunt herkennen. Zo kan je deze variant bijvoorbeeld ook herkennen aan de onderste vlakken, deze knikken namelijk naar buiten en zijn om deze reden steiler dan de twee bovenste vlakken.

De voordelen

Mocht jij je afvragen wat de voordelen van dit dak zijn, dan gaat deze alinea jou verder helpen. In deze alinea vertellen we je namelijk meer over de voordelen, dit zijn er een hoop. In het verleden zorgde dit type bijvoorbeeld zelfs voor belastingvoordelen. Dit omdat er toen der tijd belasting werd geheven op volledige verdiepingen. Bij dit type is het oppervlak van de zolder technisch gezien geen volledige verdieping en hierdoor hoefde de eigenaar van de woning minder belasting te betalen. Deze regel is er helaas niet meer, maar gelukkig zijn er nog een hoop andere voordelen en daar vertellen we je onderstaand meer over.


Een groot voordeel aan dit type is dat het je woning een speciale uitstraling kan geven. Het kan bepaalde eigenschappen van een woning beter naar voren laten komen. Tevens kan dit dak extra woonruimte creëren, dit zorgt voor een hogere waarde van het pand en voor meer kwaliteit van leven.


Een ander groot voordeel van dit dak is dat de constructie zeer stabiel is en dat de ramen eenvoudig te installeren zijn. Onderstaand de voordelen nog een keer opgesomd:

  • De constructie van dit type dak is stabiel

  • Je krijgt een uniek en speciaal ogend dak

  • Dit type dakbedekking zorgt voor meer leefruimte onder het dak

  • De installatie van de ramen is relatief eenvoudig.

De nadelen

Natuurlijk zijn er naast de voordelen van dit type ook een aantal nadelen. Zo is het bij dit type dak bijvoorbeeld lastig om zonnepanelen te laten installeren. Dit vanwege de steile bocht in het onderste deel van het dak. Er is hierdoor simpelweg een kleiner oppervlak om zonnepanelen om te plaatsen dan bij andere daken. Verder zijn de productiekosten van dit type hoger dan bij veel andere daken en dit geldt ook voor de onderhoudskosten. Een ander nadeel is dat het zo kan zijn dat je geen bouwvergunning krijgt. Onderstaand de nadelen nog een keer opgesomd:


  • De productiekosten van dit dak zijn hoger

  • Ook de onderhoudskosten zijn vrij hoog

  • Niet in alle gevallen is het mogelijk om een bouwvergunning te krijgen.