Vind een geschikte dakdekker uit de buurt

Overzicht van alle dakdekkersbedrijven per stad

Wat is een plat dak?

In Nederland zijn er veel huizen te vinden die de beschikking hebben over een plat dak. Zeker in de tweede helft van de 20e eeuw zijn er veel woningen met een plat dak gebouwd. Dankzij de ontwikkelingen op het gebied van dakbedekking en de verbeteringen van constructieve materialen behoorde het ontwikkelen van een plat dak plots tot de mogelijkheden. Goed om te weten is wel dat dit type dak specifieke aandacht vraagt. Onderstaand vertellen we je meer over de voor- en nadelen zodat je hier daadwerkelijk rekening mee kan houden.

De voordelen

Kies je voor dit type dak, dan kies je voor extra vierkante meters! Dit betekent bijvoorbeeld dat je gemakkelijk een kast met een hoek kunt plaatsen. Bewoners van een huis met een plat dak hebben altijd een volwaardige ruimte, zeker wanneer je dit bijvoorbeeld vergelijkt met bewoners van een huis met een puntdak. Het hebben van meer ruimte is niet alleen fijn voor je dagelijks leven, het verhoogt ook nog de waarde van je woning!

Zonnepanelen kunnen gemakkelijk geplaatst worden

Zonnepanelen kunnen gemakkelijk op dit type dak geplaatst worden. De ultieme hellingshoek van dit dak is namelijk zeer makkelijk in te stellen.Tevens kan je er ook meteen ontzettend veel plaatsen mocht je dit willen. 

Een prachtig dakterras

Een plat dak betekent niet alleen meer ruimte in je woning. Dit betekent ook dat je extra vierkante meters op je woning hebt. Zo kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om een dakterras op je huis te laten plaatsen. Wil jij je woning uitbreiden? Dan kan er gemakkelijk een verdieping op geplaatst worden. Ideaal toch?

Het is goedkoper

Wil jij een woning kopen met een plat dak? Dan heb je geluk! Deze woningen zijn namelijk goedkoper dan woningen met een puntdak. Dit omdat de constructie eenvoudiger is.

De nadelen

Dit type dak heeft natuurlijk niet alleen maar voordelen. Zo zijn er ook een aantal nadelen waarmee je rekening dient te houden op het moment dat je een woning aan wilt gaan schaffen met een plat dak. Onderstaand hebben we de nadelen voor je op een rijtje gezet.

Hogere onderhoudskosten

Het grootste nadeel van dit type dak zijn toch wel de onderhoudskosten. Voor dit type dak zal je 1 keer per jaar een expert langs moeten laten komen. Dit om lekkages te voorkomen.

De kans op lekkage is groter

De reden dat er meer onderhoud nodig is bij dit type dak is omdat de kans op lekkages een stuk groter is. Gelukkig is deze kans inmiddels al wel een stuk kleiner dan vroeger. Het is van groot belang dat het dak afloopt naar de kant van de afvoer.

De waterafleiding is minder goed

De waterafleiding van bijvoorbeeld hellende daken is beter dan die van platte daken. Het is daarom van groot belang dat je bij dit type dak kiest voor een goede waterafvoer. Blijft er veel water op het dak liggen? Dan is de kans op lekkage ook groter.


Kortom, dit type dak heeft zowel voor- als nadelen. Veel mensen maken de keuze dan ook op basis van hun smaak.