Vind een geschikte dakdekker uit de buurt

Overzicht van alle dakdekkersbedrijven per stad

Puntdak

Een puntdak wordt ook wel een tentdak genoemd. Dit type dak wordt veel toegepast bij nieuwbouwwoningen omdat het een fijne constructie heeft. De dakconstructie heeft namelijk een dakoversteek, dit zorgt voor een unieke uitstraling die tevens als zeer functioneel wordt gezien. Daarnaast is het ook mogelijk om verschillende soorten dakbedekking te gebruiken op een puntdak. Maar wat zijn nou eigenlijk de voor- en nadelen van een puntdak en welke kosten komen hierbij kijken? Dat lees je allemaal op deze pagina.

Constructie van een puntdak

De constructie van een tentdak, ook wel puntdak genoemd, zie je steeds vaker bij nieuwbouwwoningen terugkomen. Je kunt de constructie herkennen doordat de vier vlakken samenkomen bij een punt. Deze constructie wordt ook wel het piramidedak, paviljoendak of tentdak genoemd.


Maar voor wie is dit type dak het meest geschikt? De constructie is het meest geschikt voor mensen die een oversteek willen in het dak. Let op, dit type dak moet stevig zijn en daarom wordt er gebruikgemaakt van een verhoogde dakrand van ongeveer 90 centimeter onder het dak. 

De voordelen van een puntdak

Ben jij benieuwd naar de verschillende voordelen die komen kijken bij een puntdak? Hieronder hebben we puntsgewijs de voordelen van een puntdak opgesomd:

  • Als eerst heeft een puntdak een moderne uitstraling;

  • Een puntdak is in tegenstelling tot andere constructies zeer stabiel;

  • Dit dak kan bedekt worden met verschillende dakbedekkingen;

  • Het is mogelijk om isolatie toe te passen door de overstekende dakranden;

  • Dakoversteek is zeer esthetisch en functioneel;

  • Een puntdak is zeer aerodynamisch waardoor het puntdak bestand is tegen hevige rukwinden.

De nadelen van een puntdak

Echter, heeft een puntdak ook een tweetal nadelen. Hierbij kan je denken aan:

  • Het hebben van een puntdak zorgt ervoor dat je minimale ruimte hebt onder het dak en dat is wel iets om in gedachten te houden;

  • In tegenstelling tot andere dakconstructies kost een puntdak meer geld omdat de constructie steviger en moeilijker realiseerbaar is.

De prijs van een puntdak

Het grote voordeel van een puntdak is dat je op jouw dak verschillende mogelijkheden hebt als het gaat om het uitzoeken van dakbedekking. Let op, de keuze die jij maakt qua dakbedekking beïnvloedt de prijs. Ben jij benieuwd naar de gemiddelde prijzen per vierkante meter voor het plaatsen van bepaalde dakbedekking? Hieronder hebben we schematisch de kosten weergegeven. Houdt tevens rekening met het feit dat er additionele kosten bij kunnen komen. Het is om deze reden altijd aan te raden om op voorhand een offerte aan te vragen zodat je zeker weet dat je niet voor verrassingen komt te staan.

Type dakbedekkingGemiddelde prijsLevensduur
Betonnen dakpannenTussen de 20 en 40 euro per vierkante meterGemiddeld 30 jaar
Keramische dakpannenTussen de 30 en 70 euro per vierkante meterGemiddeld 100 jaar
KunstleienTussen de 65 en 85 euro per vierkante meterGemiddeld 30 jaar
NatuurleienTussen de 100 en 145 euro per vierkante meterGemiddeld 90 jaar
BitumenleienTussen de 30 en 40 euro per vierkante meterGemiddeld 25 jaar
Zinken dakbedekkingTussen de 65 en 110 euro per vierkante meterGemiddeld 125 jaar
Rieten dakbedekkingTussen de 70 en 95 euro per vierkante meterGemiddeld 35 jaar