Rieten dakbedekking
Steeds vaker zien we de rieten dakbedekking terugkomen op daken van woningen. De rieten dakbedekking heeft iets bijzonders en het is dan ook niet gek dat veel mensen overwegen om hun dak hiermee te laten bedekken. Ben jij dit type dakbedekking momenteel ook aan het overwegen en ben je op zoek naar een goed artikel dat jou meer informatie kan geven? Dan ben je op deze pagina zeker aan het juiste adres. Onderstaand tref je namelijk handige informatie die jou verder kan helpen. We gaan je onder andere meer vertellen over het materiaal, de voor-en nadelen, maar ook over de kosten.
Het huidige rieten dak
Vroeger waren rieten daken net even anders dan dat tegenwoordig het geval is. Zo was dit bijvoorbeeld een goedkoop materiaal om ervoor te zorgen dat je dak waterdicht was. Het brandgevaar zorgde er later echter voor dat rieten daken niet meer terug te zien waren in de steden. Tegenwoordig zien we dat rieten daken weer aan populariteit aan het winnen zijn. Het materiaal is nu anders en wanneer je kiest voor dit type dak is de kans niet meer zo groot dat er brand ontstaat. Kortom, de daken zijn weer veilig en de meeste mensen kiezen voor dit dak omdat ze zich met hun woning willen onderscheiden van anderen. En zeg nou eerlijk, een goed verzorgd rieten dak ziet er toch ook prachtig uit?
De constructie
Er zijn twee verschillende soorten constructies wanneer we het hebben over rieten daken. Zo is er de traditionele rieten kap, deze methode wordt al eeuwen gebruikt. en zien we erg veel terug op boerderijen. De tweede constructie is de gesloten constructie. Deze is moderner en ook beter afgestemd op de huidige bouweisen. Kies je voor nieuwbouw? Dan kan je alleen nog maar voor de gesloten constructie kiezen. Onderstaand hebben we voor beiden constructies zowel de voor als nadelen voor je opgesomd.
Voordelen traditionele constructie
Het grootste voordeel van deze constructie is absoluut het nostalgische karakter, dit type dak straalt namelijk echt nog wat uit. Tevens is de constructie licht en deze ventileert doorgaans goed. Doordat deze constructie er al eeuwen is, is er ook veel kennis en is deze zeer beproefd. Dit kan zeker als een voordeel gezien worden.
Nadelen traditionele constructie
Kijken we naar de nadelen, dan kunnen we benoemen dat deze constructie zorgt voor meer stof in huis, dit kan nadelig zijn voor als je een longaandoening hebt. Tevens zorgt deze constructie voor meer energieverlies omdat deze slecht te isoleren is. Deze traditionele variant is zoals al eerder vermeld brandgevoelig, dit zorgt er weer voor dat deze moeilijk te verzekeren is en niet geplaatst mag worden op een nieuwbouwproject.
Voordelen gesloten constructie
De gesloten constructie biedt als voordeel dat deze goed geïsoleerd kan worden, dit zorgt voor lagere energiekosten. Tevens heeft deze dus wel een relatief hoge brandveiligheid en is dus ook makkelijker te verzekeren. De binnenkant van dit dak is dicht, je hebt dus ook geen last van stof. Tevens voldoet dit dak aan de huidige eisen, deze mag dus wel op een nieuwbouwwoning geplaatst worden.
Nadelen gesloten constructie
Dit type dak ventileert minder goed, mosvorming kan hierdoor eerder ontstaan. Verder is het vrij duur om dit daktype te laten plaatsen en zie je binnenshuis helaas niets van de constructie omdat deze gesloten is.
De kosten
Wanneer we kijken naar de kosten van dit type dak, dan komen we inclusief arbeidskosten gemiddeld gezien uit op zo’n 90 à 110 euro per vierkante meter. Verschillende factoren spelen hierbij een rol. Denk hierbij aan de constructie, de bereikbaarheid van het dak en het type riet.