Vind een geschikte dakdekker uit de buurt

Overzicht van alle dakdekkersbedrijven per stad

Sarkingdak 

Over het algemeen wordt een hellend dak aan de binnenzijde geïsoleerd. Soms kan het echter niet mogelijk zijn. Hierbij is het noodzakelijk om aan de buitenzijde van het dak te isoleren. Een schuin dak dat aan de buitenkant voorzien is van isolatiemateriaal noemt men een sarkingdak. Ben jij benieuwd naar de voor- en nadelen van een sarkingdak en wil jij weten wat de kosten zijn voor een sarkingdak? Op deze pagina zullen we stilstaan bij deze onderwerpen.

Werkwijze van plaatsen sarkingdak

Voordat men begint, wordt eerst bestaande dakbedekking verwijderd zodat de kale dakconstructie bloot komt te liggen. Bovenop de dakspanten wordt een dampscherm aangebracht om de isolatie te doen beschermen tegen vocht van binnenuit. Als dit is gedaan worden stijve isolatieplaten aangebracht.


Op deze isolatieplaten wordt vervolgens een onderdakfolie geplaatst. Dit onderdak zorgt ervoor dat water en windstoten geen schade kunnen veroorzaken. Vervolgens worden de tengellatten met lange schroeven door het isolatiemateriaal in de bestaande keperwerk bevestigd. Over het algemeen dienen de schroeven minimaal 6 centimeter in de keperbalken bevestigd te worden. Maar welke voordelen heeft deze vorm van isoleren van een dak?

Voordelen van een sarkingdak

Ben jij benieuwd welke voordelen een sarkingdak heeft? Om je een goed beeld te geven van de voordelen hebben wij deze hieronder opgesomd:

  • Een dakconstructie is door een sarkingdak beter beschermt waardoor de levensduur van een dak wordt vergroot;

  • Een sarkingdak kan relatief snel geplaatst worden. Let op, het is aan te raden om hier gebruik van te maken op het moment dat de dakbedekking vervangen moet worden;

  • De binnenafwerking hoeft niet verwijderd te worden en er vindt ook geen plaatsverlies plaats;

  • Het combineren van een onderdak en isolatiepanelen zorgt voor een extra isolatieschild waardoor geen koudebruggen kunnen ontstaan. 

Nadelen van een sarkingdak

Een sarkingdak heeft echter ook een drietal nadelen. De nadelen voor het kiezen van een sarkingdak zijn:

  • De stijve isolatieplaten van een sarkingdak zijn minder geluidwerend dan traditionele isolatiepanelen (hierbij kun je denken aan glas- en steenwol). Als je deze boven een slaapkamer wilt plaatsen is het goed om ook te gaan werken met geluidswerende isolatie;

  • Het zorgen van een luchtdichte isolatie vergt heel wat expertise waardoor alleen professionals dit kunnen realiseren;

  • De kosten zijn in tegenstelling tot een traditioneel dak met isolatie aan de binnenzijde een stuk duurder.

De prijs van een sarkingdak

Om de prijs van een sarkingdak te doen bepalen, is het goed om te weten dat dit afhankelijk is van een hoop factoren. Hierbij dien je rekening te houden met de volgende factoren die de prijs bepalen:

  • De totale oppervlakte van het dak;

  • Het gekozen isolatiemateriaal;

  • De dikte van de isolatielaag;

  • De gekozen dakbedekking.


Ben jij benieuwd welke prijzen gebruikelijk zijn voor het realiseren van een sarkingdak? Om je een goed beeld te geven hebben we schematisch richtprijzen meegegeven in een tabel:

SarkingdakKosten per vierkante meter
Alleen isolatiewerk.Gemiddeld tussen de 40 en 60 euro per vierkante meter.
Oude dakbedekking verwijderen, isolatiewerk en nieuwe dakbedekking plaatsen.Gemiddeld vanaf 75 euro per vierkante meter.

Benieuwd naar de prijzen die komen kijken als je op zoek bent naar de meest geschikte dakbedekking voor jouw woning? Hieronder tref je schematisch de kosten per type dakbedekking aan inclusief de levensduur:

Type dakbedekkingGemiddelde prijsLevensduur
Betonnen dakpannenTussen de 20 en 40 euro per vierkante meterGemiddeld 30 jaar
Keramische dakpannenTussen de 30 en 70 euro per vierkante meterGemiddeld 100 jaar
KunstleienTussen de 65 en 85 euro per vierkante meterGemiddeld 30 jaar
NatuurleienTussen de 100 en 145 euro per vierkante meterGemiddeld 90 jaar
BitumenleienTussen de 30 en 40 euro per vierkante meterGemiddeld 25 jaar
Zinken dakbedekkingTussen de 65 en 110 euro per vierkante meterGemiddeld 125 jaar
Rieten dakbedekkingTussen de 70 en 95 euro per vierkante meterGemiddeld 35 jaar